Droom-jij-ook-van-een-sabbatical

Droom jij ook van een sabbatical?

Droom jij ook van een sabbatical?

Mijn sabbatical kwam niet plots uit de lucht vallen. Ik droomde net als velen van vrijheid, mooie reizen maken, langere tijd in het buitenland wonen of gewoon even niets moeten en geen verantwoording af  leggen aan wie dan ook. Maar voor mij was het niet even een ticket kopen en gaan. Ik heb echt wel een aantal mindfucks moeten tackelen om uiteindelijk het vliegtuig in te kunnen stappen!

In deze blog deel ik de stappen die ik heb gezet om uiteindelijk naar Suriname te kunnen vertrekken. Ik geef je mijn 3 meest waardevolle tips die mij hebben geholpen om deze droom te realiseren.

Een leven waarin ik niets te klagen heb.

Eén keer eerder ben ik een langere periode ‘vrij’ geweest. Na het behalen van mijn middelbareschooldiploma ( nu bijna 20 jaar geleden ). Ik ben toen een half jaar gaan backpacken.  Een van de meest waardevolle periodes uit mijn leven tot nu toe. Het gevoel van vrijheid wat ik destijds had toen ik door de douane ging en het avontuur tegemoet liep heb ik sindsdien nooit meer gevoeld. Vervolgens ben ik na mijn reis gaan werken en rolde ik van de ene leuke functie in de andere. Ik ben gaan samenwonen, we hebben een huis gekocht……..en opeens zat ik net als iedereen in de routine van alledag!

Een leven waarin ik niets te klagen heb. Maar ondanks dat alles lekker liep had ik ook een drang in mij om uit die routine te breken. Ik voelde dat deze routine mij naast ‘zekerheid’ ook op de een of andere manier in zijn greep hield. Ik merkte dat ik ruimte nodig had om te onderzoeken wat er nog meer kon zijn dan het leven dat ik nu had. Ergens voelde ik dat er in mij verlangens en dromen waren die aandacht nodig hadden. Maar hoe creëer je hier tijd en ruimte voor wanneer je 5 dagen in de week werkt en de andere 2 dagen ook snel gevuld hebt met leuke dingen.

Genoeg redenen om niet op sabbatical te kunnen

Vol bewondering keek ik naar mensen die hun baan durfden op te geven om te gaan reizen. Of mensen die een half jaar verlof opnamen om met het gezin de wereld over te zeilen. Of wanneer iemand besloot voor zichzelf te gaan werken en een bedrijf startte om zo zijn passie na te jagen. Fascinerend en een tikkeltje jaloers zag ik ze allemaal gaan terwijl ik alleen maar kon denken aan; Mijn hypotheek die betaald moest worden, mijn baan waarvoor ik hard had gewerkt om te krijgen, mijn familie en vrienden die ik om me heen heb verzameld door de jaren heen, het geld dat het allemaal kost om zo lang weg te kunnen gaan, de zekerheden die je eventueel moet opgeven. Genoeg redenen om niet op sabbatical te kunnen en het knap te blijven vinden dat de ander het wel doet.

Tot ik besloot om dat verlangen in mij, dat zo hard schreeuwde, eens aan te kijken om te zien wat het mij wilde vertellen en nog belangrijker, hoe ik mijn verlangen kon gaan omzetten in realiteit! Misschien herken jij dit ook bij jezelf. Je hebt een sterk terugkerend gevoel dat je zaken anders zou willen doen. Er groeit iets in je wat steeds sterker voelt en je eigenlijk niet meer kunt negeren. Maar wat is dat verlangen precies? Wat wil het mij vertellen? Durf je het te onderzoeken of negeer je het liever omdat je niet precies weet wat er gaat gebeurt wanneer je dit gevoel toelaat? Maar eigenlijk weet je zelf ook wel dat het niet te negeren valt! Maar hoe pak je dit dan aan? De volgende 3 tips hebben mij geholpen om van “een verlangen” naar realiteit te gaan!

Tip 1. Creëren genoeg tijd en ruimte voor jezelf

De eerste stap voor mij in het proces naar het realiseren van mijn droom begon met het maken van tijd en ruimte voor mezelf. Meer tijd en ruimte om te kunnen connecten met wat er allemaal intern bij mij gebeurde. Om meer rust en ruimte te hebben om beter te kunnen voelen. Gewoon meer stil zitten, niets hoeven doen en gewoon kijken wat er gebeurt. Door meer de stilte te onderzoeken werd het verlangen in mij steeds helderder. Ik had opeens ruimte om het verlangen te onderzoeken en te bekijken. Beetje bij beetje zag ik voor me wat ik wilde. Mijn sabbatical begon steeds meer vorm te krijgen. Een periode voor mezelf om naar het buitenland te gaan en daar dingen te gaan doen die ik nog nooit eerder had gedaan. Gewoon voor de ervaring en om nieuwe dingen te leren en te onderzoeken.

Stil staan, en tijd voor mezelf creëren om zo mijn innerlijke wereld te onderzoeken was een hele opgave. Ik ben iemand die makkelijker de play knop indrukt dan dat die even op pauze gaat staan. Om toch een paar versnellingen terug te kunnen gaan ben ik met yoga begonnen en ging ik oefenen met meditatie. Ik besloot om iedere dag mijn wekker 45 minuten eerder te zetten om zo, voordat de dag zou beginnen en er allerlei indrukken op me af zouden komen, in rust en stilte op te starten.

Door dit elke dag te oefenen leerde ik steeds beter om met mijn gevoel te connecten. Ik creëerde ruimte om meer te onderzoeken wat er allemaal in mijn systeem gebeurde en kon zo ook makkelijker bij mijn gevoel komen. Ook het gevoel dat mij vertelde dat ik het verlangen had om een langere periode in het buitenland te leven. Het gevoel was zo sterk en het beeld werd steeds duidelijker dat het na een half jaar niet meer de vraag was of ik op sabbatical zou gaan maar dat het de vraag werd wanneer!

Wanneer was jij voor het laatste echt even helemaal alleen? Alleen met jezelf om goed te kunnen luisteren wat er allemaal in je gebeurt. Alleen met jezelf om zo te kunnen luisteren naar je gevoel? Probeer eens 20 minuten voor jezelf vrij te maken om gewoon te kunnen zijn in stilte. Laat je verbazen wat er allemaal verborgen ligt in de stilte!

Tip 2. Leer denken in mogelijkheden!

Ok, het beeld van mijn sabbatical werd steeds duidelijker. Een periode naar het buitenland om daar stage te lopen. Te ervaren hoe het is om te leven aan de andere kant van de wereld in een totaal andere omgeving. Maar hoe ga je dat realiseren? Ik heb een vaste baan, een koopwoning, een relatie. Kan ik wel mijn vrienden en familie missen, hoe krijg ik dat geld allemaal bij elkaar, wat nou als……

Het moment dat je bedenkt iets totaal nieuws te gaan doen, dat je buiten je comfortzone wilt stappen activeer je jouw veiligheidssysteem. Automatisch gaat je hoofd allerlei redenen bedenken om iets nieuws vooral NIET te doen, want iets nieuws en onbekends staat gelijk aan gevaar!! Een systeem dat we allemaal van nature hebben maar waar we niet altijd naar hoeven te luisteren. Mij hielp het om elke keer wanneer er een ‘Ja Maar’ naar voren kwam hier iets tegenover te stellen waarom het WEL kon.

Ja maar je hebt een koophuis met vaste lasten! / Ik ga eens onderzoeken of ik mijn huis kan verhuren. Ja maar ik heb een vaste baan! / Ik ga mijn wens bespreekbaar maken bij mijn manager om te kijken wat er mogelijk is qua verlofregeling. Ja maar hoe ga ik al dat geld bij elkaar sparen! / Op welke uitgaven kan ik nu besparen en laat ik eens berekenen hoeveel geld ik daadwerkelijk echt nodig heb om te kunnen vertrekken voor een aantal maanden. Ik merkte dat ik alle ‘Ja Maar-en’ erg makkelijk kon pareren door mogelijkheden en opties te bedenken. En het leuke was dat hoe meer mogelijkheden en kansen ik bedacht hoe meer zin ik kreeg om ook echt te gaan!

Bedenk dus goed dat het heel normaal is dat wanneer je iets nieuws, iets anders wilt gaan doen wat buiten je comfortzone ligt jouw systeem allerlei redenen gaat bedenken om het vooral niet te gaan doen. Jouw systeem wilt jou veilig houden. Maar jij kunt dit pareren door te gaan oefenen in het denken in mogelijkheden! Niet alleen wakker je op deze manier jouw creativiteit aan en kom je tot verrassende oplossingen. Je zult zien dat deze stap je energie verhoogt waardoor je steeds enthousiaster wordt en bijna niet kan wachten om je plan ook daadwerkelijk uit te gaan voeren!

Tip 3. Kom in ACTIE!

Je weet nu wat je wil, je hebt allerlei opties en mogelijkheden bedacht hoe jij jouw droom kunt gaan waarmaken. Nu is het tijd om in actie te komen en het te gaan doen!

Deze stap is vaak lastig. Want wil je het wel echt? Soms is alleen dromen ook heerlijk en wel zo veilig. Je kunt niet falen en  hoeft ook geen verantwoordelijkheid te nemen voor je acties. Deze stap is de test om te kijken hoe graag je het echt wilt. Ja het is spannend, ja het kan allemaal anders lopen dan gepland maar was dat in beginsel ook niet vaak de droom? wilde je juist niet Iets anders gaan doen, iets nieuws beleven en ervaren, totaal anders dan hoe je leven nu is? Dus kom in actie! Ga dat lastige gesprek voeren op je werk. Begin met het opzij zetten van wat spaargeld. Ga met mensen in gesprek om je huis te verhuren. Zet stappen om al de ja-maar’en de mond te snoeren.

Juist door in de actie te gaan laat  je niet alleen aan jezelf zien dat je echt de intentie hebt om het te doen. Het laat ook aan je omgeving zien dat je serieus bent. Je zult versteld staan hoeveel hulp, gratis tips en advies je dan opeens krijgt. Mensen raken vaak besmet door jouw enthousiasme wat ervoor zorgt dat ze je willen helpen. Opeens blijkt er vaak meer mogelijk dan je van te voren niet had kunnen bedenken en kom je in een stroomversnelling terecht.

Ik geloof dat dit is hoe het universum werkt. Als jij iets in gang zet gaat er van alles om je heen ook bewegen. Je zult geholpen en verrast worden over de mogelijkheden die er allemaal zijn. Maar het begint bij jezelf!
Jij moet de eerste stap zetten, jij moet in ACTIE komen.

Om mij te helpen bij deze laatste stap had ik o.a. een coach ingeschakeld. Samen keken we naar de stappen die ik daadwerkelijk moest gaan zetten om mijn droom te realiseren. Samen keken we naar al mijn belemmeringen en daarvoor in de plaats creëerden we nieuwe mogelijkheden.  Ook had ik een aantal mensen om me heen die mij tips konden geven over hoe zij hun sabbatical hadden georganiseerd. Ik zocht naar inspirerende voorbeelden om zo het laatste stapje makkelijke te maken voor mezelf! If they can do it, I can do it too! And it paid off. Want terwijl ik deze blog schrijf leef ik daadwerkelijk mijn droom en zit ik aan de andere kant van de wereld!

Wauw wat knap dat je dit durft!

Toen ik aan dit avontuur begon hoorde ik heel vaak om mij heen de reactie; Wauw wat knap dat je dit durft! Ik zou dat ook wel willen maar durf het niet zo goed! Ik wil wel maar…..

Merk jij ook aan alles dat je wel wilt maar weet je nog niet goed hoe?
Ik help je graag met onderzoeken welke stappen jij kunt gaan zetten om ook jouw droom te realiseren! In een 1 op 1 gesprek onderzoeken we samen wat jij nu nodig hebt om jouw Next Step te gaan zetten en je droom te gaan realiseren.

Ben je opzoek naar een nieuw avontuur of wil je net als ik ook al jaren op een sabbatical maar loop jij vast en zit jij nog steeds vast in de dagelijkse sleur? Dan heb ik speciaal voor jouw gedurende de tijd dat ik in Suriname zit een speciaal coachingstarief om samen jouw Next Step te gaan onderzoeken.

Interesse? Stuur mij een E-mail via de link onderaan deze blog of via de contact button op mijn website en dan plannen wij een gesprek via Skype of FaceTime. Als het mij is gelukt om mijn droom te realiseren dan kan jij dat ook!

Vorig bericht
De erkenning van anderen was bepalend voor mijn eigenwaarde

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan