wanneer-voor-jezelf-kiezen-niet-zo-makkelijk-is

Wanneer voor jezelf kiezen niet zo makkelijk is

Wanneer voor jezelf kiezen niet zo makkelijk is.

Keuzes maken! Voor mij is het een constante challenge wanneer ik keuzes wil maken voor mezelf! Een proces wat mij niet gemakkelijk afgaat en mij soms ook echt slapeloze nachten kan bezorgen. Van jongs af aan heb ik het lastig gevonden om te kiezen met als gevolg dat ik vaak geen keuzes maakte. Ik heb van jongs af aan geleerd om te balanceren tussen 2 ouders. Goed kijken wat mijn ouders nodig hebben om ze zo gelukkig mogelijk te maken. Ik had al snel in de gaten hoe ik ervoor kon zorgen dat ze zo weinig mogelijk last van mij zouden hebben. Het vooral gericht zijn op de ander in plaats van het onderzoeken wat ik graag wil of waar ik gelukkig van wordt is een thema wat ik tot op de dag van vandaag terug zie komen in meer of mindere mate.

Zo heb ik niet gestudeerd na mijn middelbare school omdat ik zoveel opleidingen leuk vond en bang was om een verkeerde keus te maken. Wat nou wanneer ik een opleiding kies die ik eigenlijk toch niet leuk vind. Of dat ik daardoor een andere leuke opleiding die beter past misloop? Wanneer iemand aan mij vraagt wat ik zou willen hoor ik mezelf vaak antwoorden; ‘Maakt niet uit joh, kies jij maar ik vind alles prima!’ Zelfs de vraag waar zullen we vanavond uiteten gaan vind ik in sommige gevallen moeilijk en vaak ga ik mee in de keus van de ander.

Tot op de dag van vandaag vind ik het oprecht lastig om te kiezen, vooral wanneer ik keuzes voor mezelf moet maken. Soms voelt het bijna ongemakkelijk dat ik voor mezelf kies, bijna egoïstisch! Ik zie bij sommigen van jullie de wenkbrauwen omhoog gaan en ik hoor je denken ‘yeah right Schiphorst’! Maar het is echt waar. Gelukkig word ik er wel steeds beter in en wordt het steeds makkelijker om te kiezen voor mijn eigen geluk.

Mijn 3 Saboteurs

Waarom het voor mij een uitdaging is komt mede door mijn 3 saboteurs die om de hoek komen kijken wanneer ik voor een beslissing sta.

  1. De Perfectionist; de perfectionist in mij wil graag dingen zo goed mogelijk doen want stel je voor dat iets niet helemaal perfect is. Wat nou als het op een teleurstelling uitloopt? Ben ik hier wel goed genoeg in?
  2. De Controlefreak; Deze houdt graag de touwtjes in handen om zo de grootste kans te maken om het beoogde einddoel te halen. Van te voren heeft hij alle voors en tegens in kaart gebracht en alle mogelijke obstakels in kaart gebracht en een escape voor bedacht. Maar de grootste saboteur is toch wel…
  3. De Pleaser! Yes de pleaser zegt het liefst tegen de ander; ‘Kies jij maar, ik vind alles prima!’ Want stel je nou toch eens voor dat ze me niet zo aardig vinden als ik zeg wat ik graag wil? Nee dat mag absoluut niet, dus laten vooral doen wat de ander fijn vindt

Enerzijds kunnen deze 3 saboteurs mij ontzettend  hinderen in het proces van keuzes maken. Anderzijds zijn ze in een wat afgeslankte vorm ook erg handig in mijn dagelijks handelen! De perfectionist bijvoorbeeld  zorgt er voor dat ik in mijn werk kwaliteit wil leveren en me volledig inzet. De controlefreak in mij kan goed plannen en organiseren, komt bijna nooit te laat en zorgt dat zaken geregeld zijn en goed verlopen. De pleaser is zeer sociaal ingesteld en helpt anderen graag en kan zich goed aanpassen aan verschillende situaties waardoor ik makkelijk met veel verschillende mensen kan connecten!

Mezelf toestemming geven om keuzes te maken voor mij

Maar de laatste jaren merkte ik aan alles dat ik steeds meer de behoefte kreeg om meer naar mezelf te luisteren. Het voelde niet meer goed om te veel op de ander gericht te zijn en ben ik meer in gesprek gegaan met mezelf. Ik ben meer gaan luisteren naar mijn gevoel en wat die mij vertelde.

Niet alleen ik vind het lastig om mezelf toestemming geven om keuzes te maken voor mij. Tijdens veel van mijn coachgesprekken hoor ik deze thema’s terugkomen. De onzekerheid van wat er gaat gebeuren als… of het niet weten wat het gevolg van je keus is. De onzekerheid wat anderen vinden van jouw keuzes. Het is een uitdaging om te leren vertrouwen op het proces en dus zaken los laten en gewoon gaan ervaren.  Allemaal zaken die niet alleen een uitdaging zijn voor mezelf maar ook voor vele anderen. Echter wist ik dat de enige manier om hier beter in te worden was door mezelf toestemming geven om meer keuzes te maken voor mij.

Het meer kiezen voor mezelf is iets wat ik nu elke dag aan het oefenen ben, en heel bewust! Zo heb ik 1,5 jaar geleden besloten om meer te gaan doen wat goed voelt voor mij! Ik ben een dag minder gaan werken om zo een dag helemaal vrij te maken om dingen te doen die ik wil, zonder rekening te hoeven houden met wie dan ook. Ik ben nieuwe dingen gaan doen zonder verwachting, zonder groter doel. Puur omdat ik nieuwsgierig was, weer wilde leren en om zo te oefenen om meer te vertrouwen op mezelf en op het proces! And guesse what? I’m still alive!

Sinds ik meer naar mezelf ben gaan luisteren ben ik ook meer keuzes gaan maken voor mezelf. Hoe vaker ik dit begon te doen hoe beter ik hierin werd. Niet alleen gaf het me meer zelfvertrouwen en gevoel van autonomie, het zorgde ook voor veel nieuwe ervaringen, inzichten. Was ik eerst bang dat mijn omgeving hier negatief op zou reageren merkte ik juist het omgekeerde. Mensen begonnen mij juist aan te moedigen en gingen ook zelf tijd vrij maken om meer dingen voor zichzelf te ondernemen.

Kortom, alle angsten, alle doom scenario’s en alles waarover ik tijdens die slapeloze nachten heb nagedacht zijn NIET gebeurt. Sterker nog het tegenovergestelde gebeurde.  Het heeft mij in die 1,5 jaar ontzettend veel gebracht! Een leuke baan, nieuwe vrienden, intensere relaties, een eigen bedrijf, veel nieuwe kennis en over een paar dagen een sabbatical in de tropen waar ik een compleet nieuw avontuur aan ga! Gewoon omdat ik het graag wil!

Ik word steeds beter in keuzes maken

Kan ik nu zeggen dat het mij makkelijk af gaat om te kiezen voor mezelf? Het kost mij zeker nog de nodige moeite maar ik word steeds beter in keuzes maken. Ik begin het zelfs steeds leuker en makkelijker te vinden. En het helpt zeker wanneer je resultaten van je keuzes gaat zien. Dus ik begrijp je volkomen wanneer je keuzes wilt maken voor jezelf. Dat je aan alles voelt dat dit het enige juiste is om te doen. Maar ik hoor je ook wanneer je het lastig vindt om dit te doen en iets je nog weerhoudt om ook echt te gaan. Trust me I’ve been there en zit er elke dag nog midden in. Echter kan ik je wel helpen om de Next Step te zetten en je aanmoedigen om te gaan doen waar je 100% achter staat!

Merk jij dat jij graag keuzes voor jezelf wilt maken maar kun jij wel wat meer LEF gebruiken. Stuur mij dan een persoonlijk bericht via

Ben je benieuwd voor welk avontuur in het buitenland ik heb gekozen? Volg me dan via Instagram.

Wil je een goed gesprek en tips over hoe jij ook meer kunt gaan kiezen voor jezelf? Stuur mij dan hier een e-mail.

Wil je mijn volgende blogs in je mail ontvangen? Schrijf je dan hier in zodat jij geen blog mist!

Vorig bericht
Laat het avontuur maar beginnen!
Volgend bericht
Even helemaal niets moeten

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan