Laat-het-avontuur-maar-beginnen

Laat het avontuur maar beginnen!

laat het avontuur maar beginnen! Nog maar 2 weken te gaan en dan is het eindelijk zover! Het aftellen is nu echt begonnen en ik kan niet wachten! Na al de mentale en praktische voorbereidingen is het nu tijd om het te gaan doen! De droom die ik had is in de laatste jaren steeds duidelijker geworden. Hij wordt steeds concreter en komt steeds dichterbij! De droom om samen een periode in het buitenland te zijn om daar te werken, te wonen en te ontdekken. Om zo te voelen of dit een richting is die we verder willen onderzoeken en of hier een toekomst voor ons ligt. Het is een interessante weg geweest naar dit moment toe. Maar zoals alles begint ook dit avontuur met stap 1. Voor ons is dat een periode van 3 maanden wonen, werken en leven in Suriname!

Waar komt het verlangen vandaan?

Waar komt dat verlangen vandaan? Het verlangen om naar het buitenland te gaan. Te onderzoeken of er een toekomst voor ons is weggelegd in het buitenland?

Na het afronden van mijn middelbare school ben ik een half jaar gaan backpacken in Azië. Een periode dat mij persoonlijk meer heeft geleerd dan de jaren op mijn middelbare school. Het was een groot avontuur waarin ik ontzettend veel heb geleerd over mezelf. In deze periode heb ik kennis gemaakt met veel verschillende mensen in een voor mij totaal onbekende omgeving. Het was geweldig om te ontdekken hoe ik functioneer (en soms disfunctioneer) in een hele nieuwe setting, zonder dagelijkse routine en met mensen die ik nog nooit eerder had ontmoet.

Sinds die ervaring heeft de “travel-bug” mij besmet met het reisvirus. Vanaf dat moment realiseerde ik me dat er zo veel meer te ontdekken was dan de veilige omgeving in Friesland waar ik ben opgegroeid. Tot op de dag van vandaag probeer ik veel te reizen, te ontdekken en te ervaren! Ik weet nu dat dit voor mij een manier is waarin ik kan opladen, nieuwe ideeën krijg en waar nieuwe dromen ontstaan. Maar bovenal is dit voor mij een manier om nieuwe dingen te leren.

Maar een vakantie is heel wat anders dan er wonen?

Een vakantie van een paar weken is uiteraard iets totaal anders dan ervoor kiezen om ergens te gaan wonen? Wat is het dan waar ik naar op zoek ben? Ook deze vraag heb ik mezelf gesteld. Waar komt  het verlangen vandaan om voor langere periode te vertrekken? Waarom speel ik al jaren met het idee om een tijdje in het buitenland te gaan wonen?

Ik kwam erachter dat er tijdens elke vakantie, waar ik dan ook was, er een moment kwam waarin ik mezelf afvroeg of ik hier zou kunnen wonen? Ik betrapte mezelf  erop dat ik dikwijls mensen aan het observeren was die gewoon hun dagelijkse leven leidden. Zittend op een terrasje laat ik het straatbeeld op mij inwerken en stel ik me voor hoe ieders leven eruit ziet. Vanuit mijn hotelkamer zie ik de mensen in het appartementencomplex tegenover ons zich klaarmaken voor hun werkdag. Iets in mij is gefascineerd door het feit dat iedereen, waar dan ook ter wereld zijn eigen routine heeft, mee gaat in de dagelijkse flow en in een vast patroon leeft. Iedereen moet elke dag eten, slapen, poepen werken, waar dan ook ter wereld. Dit fascineert me en doet me afvragen of ik ook mijn dagelijkse leven op een andere plek zou kunnen leven.

Een van de meest waardevolle periodes in mijn leven

Ik heb al een periode in het buitenland kunnen wonen. een aantal jaar geleden heb ik 3,5 jaar in Londen gewoond. Binnen een paar weken had ik besloten om daarheen te gaan om een jaartje werkervaring op te doen! Het is uiteindelijk een stuk langer geworden om dat een jaar zo voorbij vliegt. Deze periode is voor mij een van de meest waardevolle periodes  in mijn leven geweest. Ik leerde daar dat je zonder veel te hebben gespaard, zonder een imposant cv, zonder een uitgewerkt en gedetailleerd plan, zonder universitaire opleiding toch prima kan vertrekken naar een onbekende plek om daar een leven op te bouwen. Ik vertrok met 1 koffer, voor 1 jaar om er vervolgens 3,5 jaar te blijven! Een geweldige ervaring die mij leerde dat ik me goed kan aanpassen in nieuwe en onbekende situaties, mezelf kan redden en goed voor mezelf kan zorgen. Dat ik door gewoon te doen wat goed voelt, te vertrouwen op mezelf en me open te stellen voor alle ervaringen ik de meest waardevolle lessen leer die ik tot op de dag van vandaag nog gebruik!

Waarom Suriname?

Eerlijk is eerlijk, ik had Suriname nooit als optie overwogen als ik niet een Surinaamse vriend zou hebben. Ongeveer 10 jaar geleden ben ik voor het eerst op vakantie gegaan naar Suriname en heb ik kennis gemaakt met dit prachtige land! Het was een bijzondere vakantie in vele opzichten. De prachtige natuur, de diversiteit aan culturen, het contrast tussen rijkdom en armoede, de geschiedenis die Nederland en Suriname hebben met elkaar. Het is een land waar ik direct het gevoel had dat er van alles nog mogelijk was. Het feit dat er nog vele kansen liggen qua economische ontwikkeling en groei. Dat allemaal in combinatie met het feit dat de roots van mijn schoonfamilie hier liggen zorgt er voor mij voor dat Suriname niet gewoon een vakantiebestemming is.

Na die eerste vakantie zijn kwamen nog meerdere keren waardoor ik het land steeds iets beter leerde kennen. Ook in Suriname stelde ik mezelf op een gegeven moment de vraag of ik hier zou kunnen en zou willen wonen. Zou ik hier naartoe willen met 1 koffer om vervolgens vanuit 1 koffer een leven op te bouwen. Een leven van eten, slapen, werken poepen etc. Een ander leven met weer nieuwe lessen en ervaringen? Een leven in een ander werelddeel? Ik merkte hoe vaker we terug kwamen hoe meer het antwoord op deze vragen een JA werd. Een JA om te gaan onderzoeken wat er mogelijk is, een JA om nieuwe ervaringen op te doen, een JA tegen het avontuur! Echter voelde ik ook aan alles dat deze JA wel anders was dan de JA die ik destijds zei tegen Londen. Want ik heb nu ook een leven in Amsterdam dat heerlijk is. Een leven waar ik hard voor heb gewerkt, Waar we hard voor hebben gewerkt en wat ik niet zomaar wil opgeven.

3 maanden uit onze dagelijkse routine

Over 2 weken gaan wij 3 maanden lang uit onze dagelijkse routine. We stappen bewust even uit ons dagelijks leven om zo nieuwe dingen te kunnen doen. Een van die nieuwe dingen is stage lopen op een resort. Gewoon omdat dit compleet nieuw is en we het nog nooit hebben gedaan. Tijdens ons verblijf op dit resort op een van onze vakanties hadden we een gesprek met de eigenaren. Ik riep toen grappend dat wij het resort wel wilden overnemen wanneer zij met pensioen zouden gaan! (tja, in elk grapje zit wellicht een kern van waarheid…). 1,5 jaar later waren we weer op bezoek en vroeg één van de eigenaren of we al genoeg hadden gespaard om het resort van ze over te kopen (daar was dat grapje weer). Na deze opmerking begon ik te dromen, stond ik aan, begon ik te fantaseren over what if… Deze droom voelde heerlijk en ik droomde veel verder dan alleen het runnen van een resort. Iets in mij was getriggerd en ik voelde dat ik hier meer mee wilde gaan doen maar hoe kon ik me nog niet precies voorstellen.

We zijn nu een jaar later en staan we op het punt om  3 maanden naar Suriname te gaan om compleet iets anders doen. Even helemaal uit onze routine. Ervaren hoe het leven is aan de andere kant van de wereld, hoe het leven is in een land dat ik alleen van vakanties ken. Dingen doen die nieuw zijn en die we nog nooit hebben gedaan!

De antwoorden liggen in het doen

We gaan doen ervaren en onderzoeken. Want voor mij liggen de antwoorden in het doen. Een droom zonder plan, zonder doel, zonder acties blijft maar een droom. Maar ons verlangen om te ontdekken of er een toekomst ligt in Suriname is alleen maar te beantwoorden door te doen, te ervaren en dus concreet stappen te gaan zetten! Maar zoals alles begint ook dit avontuur met stap 1. En stap 1 voor ons is dat we 3 maanden vertrekken naar Suriname! Gewoon om te eten, werken, slapen en te poepen in een andere omgeving om aan het eind van die 3 maanden onszelf de vraag te kunnen stellen of dit leuk was en of het naar meer smaakt! That’s all. En daarna? Geen idee en dat vind ik nu ook niet zo belangrijk. Eerst genieten van dit avontuur!

Ben je benieuwd naar mijn avontuur in het buitenland? Volg me dan via Instagram.

Wil je een goed gesprek en tips over hoe jij jouw hart meer kunt gaan volgen? Stuur mij dan hier een e-mail.

Wil je mijn volgende blogs in je mail ontvangen? Schrijf je dan hier in zodat jij geen blog mist!

Vorig bericht
Knap Lastig
Volgend bericht
Wanneer voor jezelf kiezen niet zo makkelijk is

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan