hoe-ga-je-dit-je-directeur-vertellen

Hoe ga je dit je Directeur vertellen?

Het gesprek heb ik al 10 keer in mijn hoofd gevoerd. Alle argumenten die ze zou kunnen hebben om NEE te zeggen weet ik straks vakkundig te omzeilen en om te buigen naar een JA. De mogelijke beren op de weg die zij kan hebben en die ervoor kunnen zorgen dat ze mij geen toestemming geeft heb ik ook allemaal ingecalculeerd. Ik heb overal oplossingen en alternatieven voor bedacht! Eigenlijk kan het niet anders dan dat ze JA gaat zeggen. En toch voel ik de zenuwen door mijn lijf gieren! Want hoe ga je dit je directeur vertellen?

Het moeilijke gesprek voeren

Misschien herken jij dit ook wel; Je wilt iets bespreken wat voor jou erg belangrijk is. Voor jou is het niet de vraag óf het kan, mag, of mogelijk is. Nee, dit moet gewoon gebeuren. Dit ben je verplicht aan jezelf. Jij wilt dit zo graag. Dit is voor jou ontzettend belangrijk. Je hebt met jezelf afgesproken om echt te gaan doen wat jij wilt. Dat jij jezelf voortaan op 1 zet en je dromen gaat najagen. Natuurlijk begrijpt iedereen dit en gaan ze jou hierin steunen. Ondanks dat je weet dat het goed gaat komen is het toch spannend om het gesprek te voeren, je kwetsbaar op te stellen en je plannen te delen. Delen met je directeur, leidinggevende of met je directe omgeving. Opeens voel je je niet meer zo zeker. Wat zullen ze ervan vinden? Stel dat ze het geen goed idee vinden? Wat als mijn directeur NEE zegt en me niet steunt in mijn droom? Ik wil mijn baan niet verliezen maar ik wil mezelf ook niet verloochenen! Hoe ga ik dit mijn directeur vertellen!

Klamme handjes en kriebels in mijn buik

Met klamme handjes en kriebels in mijn buik loop ik naar het kantoor van mijn HR Director. Ik spreek mezelf moed in en zeg hardop tegen mezelf dat het goed gaat komen en dat ze ja gaat zeggen. Maar toch weet ik niet voor de volle 100% zeker wat haar antwoord zal zijn op die voor mij belangrijke vraag. We kennen elkaar nog niet heel lang dus kan ik niet precies inschatten hoe zij op het nieuws zal reageren. Ik wil niet dat ze de verkeerde conclusies gaat trekken. Ik wil niet dat ze denkt dat ik mijn baan niet meer leuk vind en niet meer terug wil komen na dit avontuur. Nee, vooral dat niet, want ik vind mijn baan echt heel leuk! Dat moet ik wel benadrukken! Ok Tjeerd, let’s go! Ik stap haar kantoor binnen, ga zitten en ik hoor mezelf zeggen;

“Fleur, ik wil je graag meenemen in mijn droom. Een droom die ik al heel lang heb en die ik nu aan het realiseren ben.”

Ik wil je helpen je droom waar te maken

Zo, dat was eruit! In de daarop volgende 50 minuten spreken we over mijn droom. Hoe deze eruit ziet en waarom die nu zo belangrijk is. Ik vertel haar hoe deze droom is ontstaan en vooral ook wat het voor mij betekend om deze nu uit te laten komen. Ze is ontzettend geïnteresseerd in mijn verhaal en ik merk aan haar dat zij voelt hoeveel mijn droom voor mij betekent. Er ontstaat een mooi, open en eerlijk gesprek waarin ik veel ruimte krijg om te delen wat voor mij belangrijk is en waarin ik de vraag voor een sabbatical durf neer te leggen,

Voordat ik het kantoor uit loop zegt mijn HR Director tegen mij; “Tjeerd, het kan toch niet anders zijn dan dat we jou hier niet in supporten? Dit moet op een of andere manier gaan lukken en ik wil je helpen je droom waar te maken!”

Serieus, was ik hier zo zenuwachtig voor? Ik kan nu heel stoer doen en vertellen dat ik wel wist dat dit de uitkomst zou zijn. Natuurlijk had ik op deze uitkomst gehoopt en het zou mij echt hebben verbaasd wanneer het anders zou zijn gelopen. Maar toch, kwetsbaar zijn, je dromen delen en het feit dat het voor mij zo belangrijk is maakten het gesprek voeren spannend. Wanneer je jezelf zo blootgeeft en je ziel en zaligheid op tafel legt is het laatste wat je wilt dat iemand erop gaat staan en het vermorzelt!

Durf jij kwetsbaar te zijn?

Ik hoor vaak om mij heen dat mensen met vragen in hun hoofd zitten, dilemma’s hebben, verlangens hebben of gewoonweg voelen dat het anders moet omdat het op deze manier niet meer gaat. Ze voelen dat ze iets anders willen, iets anders nodig hebben maar kunnen of durven de stap nog niet te zetten. Wat vindt mijn omgeving hiervan? Mag het wel? Kan het wel? Wat nou als…

Wat nou als je gaat doen wat jij graag wilt. Jij jezelf toestemming geeft om jezelf meer op 1 te zetten. Wat nou als iemand je niet steunt of het niet eens is met je of je beslissing niet begrijpt? Uiteindelijk ben jij degene die beslist! Jij creëert je eigen leven! Jij bepaalt of jij jouw droom gaat leven of dat je die laat afpakken door iemand anders. De dag dat ik mijn droom met mijn HR Director ging delen had ik al besloten dat ik mijn droom ging uitvoeren, ongeacht wat haar reactie zou zijn. Ik had 2 brieven klaar staan in mijn mail om te verzenden. Een brief met daarin de uitleg van mijn droom en een brief waarin ik mijn ontslag aanbood. En ondanks dat ik heel zeker was van mijn zaak en mijn besluit al vast stond voelde ik me toch ook kwetsbaar! Maar het eerlijke verhaal delen was wel wat er voor heeft gezorgd dat ze me wilde helpen. Durf jij kwetsbaar te zijn? Durf jij loyaal te zijn naar jezelf?

Loyaal zijn naar jezelf

Ik kan zoveel situaties terug halen dat ik niet heb geluisterd naar mijn gevoel. Dat ik niet heb gedaan wat misschien het beste zou zijn voor mij. Momenten waarin ik mezelf niet op nr. 1 heb gezet maar vooral loyaal was naar de ander. Loyaal naar mijn werk, mijn team, mijn manager mijn klanten. Loyaal naar iedereen om me heen behalve mezelf. Eigenlijk vond ik het best wel shocking om te merken dat ik anderen probeerde aan te moedigen om zichzelf open en eerlijk op te stellen en keuzes te maken voor zichzelf terwijl ik daar zelf ook de grootste moeite mee had. het klinkt zo logisch en eenvoudig maar echt kiezen voor jezelf vind ik echt niet zo makkelijk. Maar ik word er wel beter in door dit vaker te oefenen. Door vaker en bewuster te luisteren naar mijn gevoel en daarop anticiperen. Doordat ik merk wat voor goeds mij dit brengt. You should give it a try!

Pratice what you preach

Ongeveer een jaar geleden heb ik mezelf toestemming gegeven om meer gehoor te gaan geven aan mijn wensen, verlangens en dromen. Ik wilde meer gaan luisteren naar dat stemmetje in mijn lijf dat mij eigenlijk al vertelt welke kant ik op moet gaan, welke beslissing ik wil nemen en die mij laat voelen wat goed is en niet! Dat stemmetje dat ik eigenlijk veel te makkelijk negeer en vervang door wat er van buitenaf tegen me word gezegd of wat er mij word geadviseerd. Deze omschakeling is niet iets wat ik van nature de afgelopen 39 jaar heb gedaan dus moest ik hier heel bewust mee oefenen. Oefenen met toestemming geven aan mezelf dat ik meer op nr. 1 mag staan.

En vanaf het moment dat ik mezelf toestemming gaf om meer naar die stem te gaan luisteren, en dingen voor mezelf ben gaan doen merkte ik ook steeds duidelijker wanneer ik die stem negeerde. Het begon steeds ongemakkelijker te voelen wanneer ik JA zei tegen dingen maar NEE voelde. Het voelde steeds meer schuren wanneer ik mee ging met de stroom maar duidelijk voelde dat ik een andere kant op wilde gaan. Ik ben het gesprek met mezelf aan gegaan om te begrijpen wat dat stemmetje mij wilde laten zien. En dat gesprek heb ik niet 1 keer gevoerd maar vele malen, tot op de dag van vandaag! Ik voer die gesprekken wanneer ik alleen ben in de natuur, wanneer ik mediteer in de ochtend of op het moment dat ik alles opschrijf in mijn hoofd. Allemaal manieren om beter naar mezelf te kunnen luisteren om vervolgens betere keuzes te maken voor mezelf!

Hoe meer ik naar mezelf begin te luisteren hoe makkelijker het word om ook over te gaan in doen. Het word makkelijker om te doen wat bij mij past, waar ik blij van wordt en mijn eigen route te bepalen. En deze route brengt mij binnenkort naar de andere kant van de wereld!

Kiezen voor jezelf

Ik ben het afgelopen jaar steeds bewuster gaan oefenen met keuzes maken voor mezelf en met het uitspreken wat er in mij om gaat. Allereerst het uitspreken naar mezelf om dit vervolgens ook uit te spreken naar mijn omgeving. Het uistspreken van mijn gevoel, wat iets met mij doet en waarom ik bepaalde keuzes maak! En eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd makkelijk, soms freaking eng. Het voelt kwetsbaar maar het voelt ook echt. Het is namelijk écht kiezen voor jezelf!

Maar ik merkt dat wanneer ik me kwetsbaar opstel, wanneer ik iemand meeneem in mijn wereld, wanneer ik met iemand een stukje van mijn gevoel deel, dat bijna iedereen mij probeert te begrijpen en me wil helpen. Ik voel elke keer ontzettend veel support en waardering voor het feit dat ik mijn “echte“ ik met ze deel. Sterker nog, dikwijls zeggen mensen tegen me dat zij ook zouden willen dat zij durven uit te spreken wat belangrijk is voor hen.

Na een jaar bewust oefenen met kiezen voor mezelf kwam het moment dat ik mijn Directeur moest gaan vertellen dat ik een droom had die ik wilde gaan waar maken. Een droom om een periode naar het buitenland te gaan, een droom om een aantal maanden in een andere wereld binnen te stappen en te leven samen met mijn vriend. Puur om te ervaren en om van daaruit te kijken wat mijn volgende stap gaat worden!

Ben je benieuwd naar mijn avontuur in het buitenland? Volg me dan via Instagram.

Wil je een goed gesprek en tips over hoe jij jouw dromen waar kunt maken? Stuur mij dan hier een e-mail.

Wil je mijn volgende blogs in je mail ontvangen? Schrijf je dan hier in zodat jij geen blog mist!

 

Vorig bericht
Nu is het juiste moment daar!
Volgend bericht
Alleen goede voornemens maken niet het verschil!

Lees meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan